Panik atak görünürde bir tehlike ya da atağa sebep olabilecek bir durum yokken yaşanan yoğun korku veya rahatsızlık durumudur.
Şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösterir. Kişi kalp krizi geçirdiğini ya da öleceğini düşünebilir.
Panik atağı başladıktan 10 dakika sonra en yüksek seviyesine çıkar; genelde 10-30 dakika sürer. Panik atağı bittikten sonra kişi kendini çok yorgun hisseder. Panik atağın psikolojik etkileri ise daha uzun sürer.
Panik bozukluk, tekrarlayan panik ataklarının sebep olduğu bir ruhsal rahatsızlıktır. Herhangi bir hastalık, stres kaynağı ya da tetikleyici sebep yokken atakların tekrarlanma durumudur.
Atak geldiği zaman güvenli bir yerde olmak için okula, işe gitmek istemeyebilir, arkadaşlarıyla görüşmez, dışarı çıkmak istemez.Tedavi edilmeyen panik bozukluğuna sahip kişiler, ataklar sırasında sıklıkla soluğu acil serviste alırlar. Fiziksel bir hastalıktan kaynaklanmıyor oluşu nedeniyle çeşitli yatıştırıcılar kullanılarak atağı atlatmalarına yardımcı olunmaya çalışılır.
Panik bozukluğu tedavisi sürecinde kişi kriz anlarında yaşadığı belirtileri kontrol altına alabilmesi için eğitilir. Atakların anlamını fark etmeye ve kendi başına kriz anlarının üstesinden gelmeye başladıkça atakların sıklığı, süresi ve şiddeti azalır. Kişi giderek daha az miktarda atak yaşama beklentisi hissetmeye başlar. Tedavide genellikle en başarılı yaklaşım, bilişsel davranışçı psikoterapi ile birlikte yürütülen ilaç tedavisinin uygulanmasıdır.